News

Dota Szótár Kezdöknek.

Sun 27th Nov 2016 - 11:42pm : ùtmutatók

Dota szótár kezdőknek.

 


Eredeti: KawaiiSocks, 2016 november 22.

Forrás:

https://www.dotabuff.com/blog/2016-11-21-dota-dictionary-for-beginners

 

 

A Dota egy komplex játék, amit sok különböző elképzelés szerint lehet játszani. Elég összetett ahhoz, hogy saját szótára legyen. Habár a legtöbb kifejezés máshonnan ismerős lehet, az új játékosoknak gondot okozhat, hogy megértsék a hozzá tartozó zsargont.

Az újonnan csatlakozó játékosoknak segítségére lehet ez a cikk, hiszen megadhatja a kezdő lökést, hogy megismerkedjenek a játékkal. A többieknek emlékeztetőként szolgálhat, hogy valaha ők is voltak kezdők és nem volt egyszerű beletanulni a játékba. Mindenki úgy kezdte, hogy a leghalványabb sejtése sem volt, milyen elképzeléssel kezdjen hozzá.

 

 

Pulling (húzás) – az a folyamat, melynek során aggrózod (rákényszeríted, hogy téged támadjanak) a neutral (semleges, amik az erdőben találhatók) creepeket és kihúzod őket a saját vagy ellenséges creepekhez (ford. megjegy.: ezek ugye követni fogják a neutralokat, amik vissza mennek a campjükbe). Elsősorban azért, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a lane equilibruim- ot (vonal egyensúlya), de segítségünkre lehet a farmolásban is.
Lane Equilibrium – az a hely a lanen, ahol a dire és radiant creepek találkoznak. Nagyon fontos fogalom, hiszen sokkal biztonságosabban lehet farmolni a saját tornyunkhoz közel. Kontrollálni a lane equilibriumot pull-olás segítségével különösen fontos mechanizmus.

 

Stacking (felhalmozás) – az a folyamat, mikor aggrózás segítségével kihúzod a neutral creepeket campjükből a respawn (a 0. perc után minden perc 0. másodperce) előtt. Ha megfelelően csináljuk, ezután eggyel több set (adag/halom/csoport ilyesmi) lesz az adott campben, ami megkönnyíti a farmolást vagy sikeresebb pullolást biztosít.

 

Zoning (zónázás) – nyomás alatt tartani az ellenfél offlanerét – többnyire a safelane support által – hogy megakadályozzuk őt abban, hogy xp-t és aranyat szerezzen, miközben segítjük a carrynket a farmolásban ezáltal.

 

Roaming (kóborlás) – gyakori mozgás egyik laneről a másikra, gankelés vagy supportolás (besegítés: harass, pull, stack, wardolás) céljából. Ezt többnyire a supportok feladatának tekintik a játék első szakaszában (early game), de ez nem zárja ki, hogy más hősökkel így játszanak.

 

Playmaking – kezdeményező, offenzív játék. Mivel a playmaker hősök többnyire az initator-ök (kezdeményező), ezért a playmaker játékosok azok, akik jeleskednek ebben a szerepkörben.

 

Space creation – ilyenkor próbáljuk rávenni az ellenfeleinket, hogy az idejüket kevésbé hasznosan használják fel, mint tehetnék. Ez többnyire összekapcsolódik az önfeláldozással (ford. megjegy.: pl.: rávesszük, hogy üldözzenek, ha úgy látjuk, hogy akár meg is úszhatjuk az összecsapást, vagy feláldozzuk magunkat egy, a játék végén hasznosabb hős megmenekülésért), azzal a szándékkal, hogy a pálya más részein előnyre tehessünk szert. Ezek az előnyök általában némi extra free farm (biztonságos farm) a carrynk számára, vagy egy objektum leütése.

 

Farming pattern – olyan hatékony mozdulatsor minta/séma egy esetleg két lane és a jungle (erdő) között, aminek általában az a célja, hogy maximalizálja a hős farmolási lehetőségét.

 

Burst damage – rövid időn belül leadott nagy sebzés. Habár ezt tipikusan a nuker képességekhez kötjük, származhat a jelentős critical (kritikus) sebzést lehetővé tevő vagy az önmagukban nagy sebzést okozó képességekből is.

 

Map control – hozzáférés és biztonságos elérhetőség biztosítása a pálya erőforrásaihoz. Tipikusan a tornyunk körüli területek tartjuk kontrollunk alatt állónak, mivel a tornyunkhoz tudunk teleportálni és visiont (beláthatóságot) biztosítanak maguk körül. A map controll megszerzése általában az ellenfél objektumainak ledöntésével illetve wardolással érhető el.

 

Positions -  A pozíciókat farmolás szüksége alapján 1-5től 5-ig terjedő skálán oszthatjuk be, ahol az 1. a legfarmigényesebb hős, míg az 5. a legkevésbé. Az 1,2,3 pozíciók általában a csapat „core” hősei, míg a 4,5 poziciós hősök a supportok. Attól függően, hogy mennyire rosszul áll egy support a kommentátorok gyakran viccelődnek rajtuk, és nevezik őket 6,7,8 pozíciós játékosoknak.

 

Win condition -  Az adott forgatókönyv szerint melyik csapat nyeri a mérkőzést. Míg a játék kezdetével bármi történhet, az idő múlásával körvonalazódik a mérkőzés képe, és a mid-game-re már sejthetjük ki fog veszíteni.

 

Disjoint -  Az ellenséges hős támadásának (spell, vagy auto attack) kivédése, elmozdulással, blinkkel, láthatatlansággal, vagy átmeneti támadhatatlansággal (Manta Style használata).

 

Fade Time: Az eltünés használata, és a láthatatlan állapot közötti idő. A legtöbb láthatatlan képességnek, mint például a Shadow Walk, vagy Glimmer Cape, van „Fade Time”-ja, kivételt képez ez alól a Ghost Walk, ami azonnal hat a használójára (általában Invoker, esetleg Rubick).

 

Dispel: A buffok, és debuffok eltávolítása. Csak az erős dispellek tudják eltávolítani az erősebb hatásokat, például bénításokat. Jelenleg 3 ilyen spell létezik, az Aphotic Shield, a Press the attack, valamint a False Promise.

 

Interrupt -  Egy képesség amivel megszakíthatunk egy éppen betöltő varázslatot, például a teleportálást. Ezek lehetnek stun-ok, mini-stun-ok, silence-ek, vagy hex. Jegyezzük meg vannak olyan képességek is amik nem szakítják meg a varázslatokat, például a Force Staff, Deafening Blast, és Flamebreak spellek használata mellet is betöltenek a varázslatok, amíg a Vacuum, vagy Nether Swap mellett nem.

 

Reliable Gold: Az az arany, amit az ölésekből, segítségekből, Roshanból halálából, courier ölésekből, és Hand of Midas-ból kapsz. Ez nem veszik el ha meghalsz, és csak vásárlással költheted el, amikor a bizonytalan aranyforrás kimerült.

 

Effective HP: Az ellenfél élete, figyelembe véve a páncélját. Preudo random: Véletleneken alapuló folyamat, amire a játék bizonyos képességei alapulnak. Lényegében ez a folyamat felel azért, hogy véletlen kialakuló képességek (gondolok itt a crit-ekre, vagy bash-ra) ne következzenek be egymás után láncszerűen. Ezt a folyamatot egyébként a saját javatokra is fordíthatjátok, ami egy másik cikkben található.

 

 

Zárszó. Megértjük hogy sokatoknak nem mondtunk újdonságot ebben a post-ban. Azonban a Dota folyamatosan új játékosokat vonzz, és kötelességünknek érezzük, hogy az új játékosok kényelmesebben érezhessék magukat a közösségünkben. Az alapvető fogalmak megértése, valamint a játék nyelvének megtanulása az első lépése egy jobb játékon belüli közösség kiépítésében, hiszen gyakran a kommunikáció hiánya okozza a legtöbb problémát a mérkőzésekben.

 

Forditotta: 

Maxgix

Kzs

A Kapitány

A Kapitány

Adam Farsang

Your Comments

Please register or login to post comments